Gisteravond bij de Haagse Peace Run zag ik ze weer, dames die zonder goede sportbeha lopen.
De voorgevel hotste en klotste op en neer en heen en weer wat mij op z’n minst onprettig lijkt om te ervaren.
Helaas zie ik dit beeld nog veel te vaak.

Hardlopen is een sport die je altijd en overal kunt doen, hup je pakt een shirt een broek , trekt een paar schoenen aan en heerlijk de natuur in, door de stad of over het strand. Heerlijk zeker met een fijn zonnetje op je gezicht.
 
De vrijheid van het altijd en overal kunnen hardlopen is wat veel mensen trekt naar deze prachtige sport. Even je hoofd leeg lopen. Het is ook echt fantastisch maar juist in het gemak waarmee je de deur achter je dicht trekt en gaat hardlopen schuilt ook het gevaar.

Over het nut van goede hardloopschoenen wordt regelmatig al veel gezegd en geschreven, en goede shirts en broeken zijn ook overal te koop in leuke kleurtjes en maten… Echter aan het grote belang van een goede sportbeha, (ongeacht welke cupmaat je hebt) wordt naar mijn mening nog veel te weinig aandacht besteed.

Waarom is het zo belangrijk om een goede ondersteuning aan je borsten te bieden?

Borsten bestaan voor het grootste deel uit vetweefsel en klieren. Je huid houdt alles op zijn plek samen met de banden uit het bindweefsel (Cooper ligamenten) die vastzitten aan de dieper gelegen borstspieren. Bij sport is de borst in beweging, maar onze borst is van nature helaas niet op deze bewegingen voorbereid. Bij het niet dragen van een juiste ondersteuning kan het weefsel makkelijk uitrekken, wat niet alleen pijn kan veroorzaken maar ook leiden tot blijvend letsel. En eenmaal uitgerekt hersteld het weefsel zich niet meer.
Bij sporten zoals hardlopen, wordt de borst blootgesteld aan extreme belastingen – per stap beweegt de borst ca. 9 centimeter op en neer. Op een afstand van 1000 meter en een loopsnelheid van 12km/h beweegt de borst ongeveer 84 meter op en neer!!!

Een gewone bh is niet berekend op heftige bewegingen. Het materiaal van je gewone bh is niet geschikt om mee te sporten en zal dus veel sneller slijten en uit lubberen.

 
Een goede sportbeha.

Een goede sportbeha zorgt voor de nodige ondersteuning, zodat je borsten niet pijnlijk gaan aanvoelen of gaan hangen. Onderzoek in Engeland en Australië heeft aangetoond dat een goede sportbeha de schokken met 50 tot 70% vermindert. Een gewone BH vermindert ook de op- en neerwaartse beweging van de borsten bij het lopen, maar in veel mindere mate.
Hoe hoger de impact van de sport, en hoe groter de borsten, hoe beter de borsten moeten ondersteund worden. Hoe kleiner je borsten, hoe minder vetweefsel ze bevatten. Een topje van het juiste materiaal volstaat dan vaak al, of een model met gekruiste banden van achter.

De voorwaarden voor een goede beha:
• de pasvorm moet perfect zijn. Hij moet lekker strak zitten en niet verschuiven of schuren. Hij moet zowel zijdelingse als op- en neerwaartse bewegingen van de borsten afremmen
• het materiaal moet stevig en niet elastisch zijn. Bovendien moet de beha het zweet absorberen en/of afvoeren.
• Er mogen aan de binnenkant geen naden zitten. Deze zijn hinderlijk en kunnen je borsten beschadigen.
• een sportbeha moet je na elke training kunnen wassen, hij moet dus slijtvast zijn.

Vooral bij sporten zoals basketbal, hardlopen, volleybal of boksen is het belangrijk dat je je armen vrij kunt bewegen. De oplossing: een sportbeha met X-Back!

Laat je dus niet alleen goed informeren over het juiste paar schoenen maar ook over de juiste Beha met de juiste pasvorm voor jou lichaam en borsten en past bij de inspanning die je gaat leveren. Bij sportspeciaalzaken of goede lingerie winkels kunnen ze je hierover uitstekend informeren.