Het is toch best interessant dat we binnen een half jaar Nederland (de wereld) aan een mondkapje kunnen krijgen, maar dat beweging en een gezonde leeftijd nog steeds niet een prioriteit lijkt te krijgen in de nationale en wereld politiek.

Dit terwijl de WHO bewegingsinactiviteit sinds 2012 als officiële pandemie heeft vastgesteld die jaarlijks meer dan 5,3 miljoen! mensen het leven kost. (Ter vergelijking Covid heeft nu in een jaar 2,4 levens gekost). Op dit moment wordt ook door artsen aan de bel getrokken als het gaat over het vaccinatie beleid.

Op de intensive care afdelingen liggen vooral mannen met overgewicht. Mannen van rond de 50 jaar die wegens bewegingsinactiviteit en minder gezonde levensstijl overgewicht hebben gecreëerd en dus tot de zeer verhoogde risico groep voor Covid besmetting behoren. Volgens Hoogleraar Health care; Peter van der Voort heeft slechts een kwart van de patiënten een BMI-score onder de 25. Het afgelopen jaar lagen er 2500 Covid-patiënten op de Nederlandse ic’s. Al hun data zijn voorhanden. Meer dan 75 procent had overgewicht in verschillende mate; 72 procent was man; 75 procent was tussen de 56 en 72 jaar oud. (bron: Peter van der Voort, Leeuwarder Courant, 26 januari 2021) Ook andere bronnen melden dat momenteel 75% van de Covid patiënten die in het ziekenhuis liggen overgewicht hebben. In Nederland tellen we ongeveer 100.000 mensen met morbide obesitas en dus met een BMI boven de 40 (Bron: CBS)

De Bewegingsinactiviteit is met de corona alleen maar meer geworden. Miljoenen mensen zijn minder gaan sporten en 1 op de 10 mensen is zelfs helemaal gestopt met bewegen (bron: onderzoek NOC-NSF).

Wat gebeurt er als je meer of minder beweegt?

Als je begint met bewegen zie je al snel resultaat, echter dat geldt ook als je stopt met sporten. Dan zie je heel snel een neerwaartse lijn in je lichaam.

Maar niet alleen een zichtbare fysieke lijn zoals aankomen, slappere spieren echt is zichtbaar er zijn ook een aantal zeer belangrijke andere veranderingen die met name op de lange termijn van grote invloed zijn.

  • sporten zorgt voor een dikkere en steviger hartspier. Je hart wordt sterker en in rust voel je je ook fitter.
  • Minder sporten zorgt voor verkleining van de bloedvaten. Na drie weken kan een bloedvat al geslonken zijn met 30%. Dit kan leiden tot veel hart- en vaatziekten.
  • Wie minder beweegt krijg in de loop van tijd, stuggere en stijvere longen, omdat ze minder doorbloed en geventileerd worden. Dit leidt tot ouderdomsklachten.

 

Invloed op je brein:

Indien je jezelf inactiviteit aanleert, dan heb je op langere termijn een grotere kant op dementie en depressie (aldus Jurgen Claassen). De verbindingen in de hersenen, lopen met ouder worden terug. door nu te sporten, bouw je een reserve op en word je beter beschermd tegen cognitieve achteruitgang. Met name op het gebied van de frontale kwab, het centrum wat zorgt dat je je kunt plaatsen in een situatie en wat zorgt voor intrinsieke motivatie en filteren van de informatie. Door inactiviteit ontwikkel je hiermee dus makkelijker een houding van het is wel best zo.. en ben je dus risico patiënt voor depressie en dementie.

Als je niet beweegt wordt je dus een slapper persoon, fysiek en mentaal. Hierdoor kunnen veel bezigheden moeilijker aanvoelen.

Na een week kan je conditie al met de helft zijn afgenomen en na 5 weken kom je makkelijk ruim 10% aan. Spieren zijn ongevoeliger voor suikers waardoor het suiker gehalte in je bloed hoog blijft.

Ook je immuunsysteem werkt aanzienlijk minder na een paar weken inactiviteit. En dat is nu juist wat we in deze periode niet willen. Een goed werkend immuunsysteem is een basis vereiste in de bescherming tegen Covid en enige andere griep of bacterie en ook tegen aandoeningen als burn-out en depressie.

Hulp nodig?

Lukt het je zelf niet om het bewegen op de te pakken, neem dan contact met me op. Samen gaan we dan 1 op 1 werken aan een goed plan om je weer optimaal te laten bewegen en je met een glimlach op je gezicht te laten landen in een gezond lichaam met een gezonde geest. mail op: info@yoga4running.nl